
Vai
jūs zinājāt, ka pirmās atsauces par medus kā ārstniecisko līdzekli bija šumeru
laikos? Un tas, ka senie ēģiptieši, romieši, grieķi un citas tautas to regulāri
izmantoja ādas un acu slimību ārstēšanā? Pēc tik daudziem gadsimtiem medus nav zaudējis
savas unikālās īpašības, un praktiski katrā mājā ir burciņa ar saldo nektāru.
Bet diez vai šumeri varēja uzminēt, ka pēc tūkstošiem gadu medus veidu dažādība
sasniegs šādu mērogu. Šobrīd ir
zināmi vairāk nekā 300 medus veidi. Katrs no tiem atšķiras pēc garšas, krāsas,
aromāta un, protams, pēc noderīgiem komponentiem. Kurš medus palīdz cīnīties ar
galvassāpēm, un kurš - ar saaukstēšanos?
1.
GRIĶU MEDUS TONIZĒ ORGANISMU
• Griķu
medu iegūst no griķu nektāra. Tam piemīt tumša krāsa un savdabīga stipra garša.
Šim medum, tāpat kā pārējiem, ir trīs galvenie komponenti: fruktoze, glikoze un
ūdens. Tāpēc daudzi sāk aizstāt cukuru ar medu.
• Griķu
medus jālieto saaukstēšanās gadījumos un kuņģa-zarnu trakta problēmu gadījumos,
ka arī kuņģa čūlas un avitaminozes gadījumā. Medus ir bagāts ar dzelzi, kam ir
liela nozīme pareizai asins darbībai.
2.
LIEPU MEDUS NORMALIZĒ VIELMAIŅAS PROCESUS
• Liepa
ir vērtīgs koks. No liepu lapām var pagatavot brīnišķīgu tēju, no ziediem –
ārstniecisko novārījumu. Bet arī no liepu dzeltenajiem ziediem iegūst dziedniecisku
medu. Tam ir patīkams aromāts, ļoti salda garša un medus ir daudz gaišāks nekā
griķu medus (varbūt pat pilnīgi balts).
• Liepu
medus ir viens no populārākajiem. Un ne velti. Ar liepu
medus palīdzību var atbrīvoties no epilepsijas, galvassāpēm, reimatisma, nieru
slimībām un citām problēmām un slimībām. Turklāt liepu medū ietilpst neskaitāmi dažādi mikro un
makroelementi: kālijs, sērs, kalcijs, varš, cinks, jods, fosfors un citi.
Neskatoties uz to, ka vitamīnu saturs šādā medū ir minimāls, to saistība ar
elementiem rada unikālu efektu.
• Šis
medus labāk nekā citi medus veidi palīdz novērst apaukstēšanos, klepu, iesnas
un pat angīnu. To var izmantot kā brīnišķīgu profilaktisko līdzekli. Regulārs
liepu medus patēriņš palīdzēs normalizēt vielmaiņu un uzlabot gremošanu. Un ziedputekšņi,
kas ir medus produkta sastāvdaļa, ir nepieciešamais aminoskābju un
olbaltumvielu avots.
3.
KASTAŅU MEDUS NOGALINA MIKROBUS
• Ne
visiem garšo kastaņu medus rūgtās garšas dēļ. Bet ir vērts iemīlēties tā
ārstnieciskajās īpašībās. Vēl vienam medum mūsu kolekcijā ir ļoti daudz
nepieciešamo elementu, piemēram, kalcijs, kālijs un mangāns.
• Medus
ir slavens ar savām antibakteriālajām un pretsēnīšu īpašībām. Spānijas
zinātnieki ir atklājuši, ka kastaņu medum ir augsta pretmikrobu iedarbība pret zeltainā
stafilokoka un zarnu nūjiņām. Kastaņu medus pozitīvi ietekmē asinsvadus, kas
padara to par lielisku līdzekli varikozu vēnu ārstēšanā.
4.
AKĀCIJU MEDUS REGULĒ CUKURA LĪMENI ASINĪS
• Akāciju
medu var nosaukt par čempionu derīgo īpašību skaitā starp visiem medus
pārstāvjiem. Tā pozitīvā spektra ietekme uz ķermeni ir nepieredzēti plaša. Akāciju
medu var izmantot dažādu slimību ārstēšanai: respiratoru slimības, galvassāpes,
nieru slimības, un tas var palīdzēt atbrīvoties no bezmiega.
• Daudzi
ārsti iesaka šo medu bērniem, jo tas neizraisa alerģiju. Turklāt šis nektārs
var tikt pielietots cīņā pret ādas un acu slimībām. Akāciju medum ir
galvenokārt dzeltenīga krāsa un patīkama salda garša.
5. AMOLIŅA
ZIEDU MEDUS CĪNĀS AR AKNU PROBLĒMĀM
• Bites
ražo šāda veida medu no amoliņa auga. To var sastapt mežos vai pat vasarnīcās. Dārznieki
attiecina amoliņu vairāk pie nezālēm nekā pie kultūraugiem. Bet no tā amoliņu
ziedu medus vērtība nesamazinās.
• Amoliņu
ziedu medus jau daudzus gadus ir labi sevi pierādījis ārstējot strutojoša
iekaisuma procesu, kā arī sirds un asinsvadu slimību un vairogdziedzera slimību
ārstēšanā.
• Sastāvā
esošie komponenti, proti, dzelzs, kālijs, varš, vitamīns C, spēj paātrināt
dažādu brūču sadzīšanas procesu. Amoliņu ziedu medus ir efektīvs pat pret antibiotikām
izturīgām baktērijām. Līdz ar to, vismaz 1-2 tējk. šāda medus ļaus labāk un
vieglāk tikt galā ar aknu problēmām.
6. TĒJAS
KOKA (MANUKA) MEDUS ĀRSTĒ BRŪCES UN ČŪLAS
• Diemžēl
manuka vēl nav kļuvis plaši izplatīts. Medu ražo tikai Jaunzēlandē. Tam ir
tumši brūna krāsa, krēmīga konsistence un mēreni salda garša, smaržo kā mentols
un ārstniecības augi.
• Par
tējas koka medus derīgajām īpašībām gandrīz veido leģendas. Gan parastie
pircēji, gan zinātnieki vienbalsīgi apstiprina, ka tējas koka medus ir īsts
dabas brīnums. Manukam piemīt visspēcīgākās antiseptiskās, pretmikrobu,
pretvīrusu un pretiekaisuma īpašības. Bet vissvarīgākais iemesls, kāpēc mums
vajadzētu pievērst uzmanību šim medum, ir sastāvdaļa “metilglioksāls”, kas ir
tā sastāvdaļa. Šāds komponents ir atrodams gandrīz visu veidu medū, bet
nenozīmīgos daudzumos. Tējas koka medū metilglioksāla koncentrācija ir neticami
augsta. Tieši šī sastāvdaļa veicina baktēriju izzušanu cilvēka ķermenī.
• Turklāt
tējas koka medum ir brūču dziedinošas īpašības. Šī medus spēja attiecas ne
tikai uz vienkāršām un mazām brūcēm, bet arī uz diezgan nopietnām infekcijas un
iekaisuma ādas slimībām.
7.
KALNU MEDUS ATBRĪVO NO STRESA
• Ir
arī tādi medus veidi, kuru nosaukumi nav cēlušies no auga, no kura bites ražo
medu, bet gan no vietas, kur šie augi aug. Fakts ir tāds, ka bites dažreiz
savāc nektāru no dažādām augi sugām.
• Kalnu
medus tiek uzskatīts par patiesi vērtīgu, un tam ir daudz labumu mūsu ķermenim.
Tas notiek tāpēc, ka kalnos gaiss ir svaigs un tīrs, augi nav pakļauti kaitīgai
iedarbībai ne no automašīnām, ne no rūpnīcām, pat parastie netīrumi un putekļi
uz tiem nenokļūst. Iegūtais medus sastāv no vairāk nekā 40 augu un ārstniecības
augu veidiem.
• Priekšrocības,
kuras mēs varam iegūt no šāda medus, ir acīmredzamas! Kalnu medus ātri
paaugstina imunitāti, cīnās ar nogurumu, mazina depresiju, tam ir spazmolītiska
iedarbība, kā arī palīdz saaukstēšanās un citu slimību gadījumos. Garša, krāsa
un smarža ir atkarīga no medus savākšanas vietas (piemēram, Altaja, Kaukāzs,
Baškīrija utt.)
• Protams,
medus pievienošana uzturam sniegs labumu jūsu ķermenim, bet to pārmērīga lietošana
var radīt pretēju efektu.
Pirmkārt,
medus ir produkts ar augstu kaloriju saturu (304 kcal par 100 gramiem), tāpēc uzklājot
to uz maizes, katru dienu pievienojot trīs ēdamkarotes putrai un tējai, uz
svariem jūs redzēsiet liekos kilogramus.
Otrkārt, medus var izraisīt zobu bojāšanos, ja pēc tā lietošanas
neizskalojat muti.
Un
treškārt, visbīstamākais, ko var izraisīt
medus, ir alerģija. Ir cilvēki, kuru organisms noraida šo produktu, tādējādi
izraisot alerģiskas reakcijas. Īpaši uzmanīgi dot medu bērniem (līdz 3 gadiem
pievienot medus pārtikai nav ieteicams).
Ir
vērts pieminēt arī par diennakts patēriņa normu: pieaugušajiem - ne vairāk kā
10 tējkarotes dienā, bērniem (vecākiem par 3 gadiem) – ne vairāk kā 4 tējkarotes
dienā.